• Uitvinderswedstrijd 2018-2019

  Ook dit schooljaar is er weer een geweldige Uitvinderswedstrijd voor alle basisscholen in Nederland! Je kunt aan de wedstrijd meedoen met de groepen 5 tot en met 8. (Project De Beestenbende voor de groepen 3 en 4 bevat geen wedstrijd) 

  Deelname aan de Uitvinderswedstrijd is gratis. Meld je klassen wel aan via http://meedoen.deuitvinders.com

  Inzenden is mogelijk tot en met 31 mei 2019

  Een inzending aanmaken kan via deze link.

  klik voor details
  /upload/2235.confettikanon.jpg
  klik voor details
 • Bekijk de inzendingen

  Klik hier om de inzendingen te bekijken. Klik dan op je favoriete inzending en breng een stem uit! Ook kun je de inzending delen via social media zodat ook anderen erop gaan stemmen.

  Kun je een bepaalde inzending niet meteen vinden? Gebruik dan het zoekveld en vul de naam in van de inzender die je zoekt.

  verder …
  /img/bekijk-inzendingen.png
  verder …
 • Verslag finale 2019

  Wat was het een geweldige ochtend, vrijdag 28 juni in De Ontdekfabriek in Eindhoven: meer dan 150 basisschoolleerlingen, hun onderwijzers en natuurlijk de rij-ouders beleefden er de landelijke finale van De Uitvinderswedstrijd 2019. Dit jaar kwamen de finalisten van erg ver: Emmeloord, Bleiswijk, Almere, Voorschoten en Roermond. Maar ook Eindhoven en Deurne waren vertegenwoordigd, hun reis naar De Ontdekfabriek was wel wat korter. Lees hieronder een verslag van de finale.

  De jury, bestaande uit Carlijn Meijs (De Uitvinders), Dirk-Jan Verheijden (Vanderlande) en Jos Vreeker (ASML) maakt zich op voor de moeilijke taak om keuzes te gaan maken tussen de uitvindingen. Niet in het minst vanwege de gespannen gezichtjes die ze zien. Dan maar gauw beginnen met de presentatie van Thom en Pepijn van ’t Karregat uit Eindhoven. Zij presenteren de ‘Mobiele Circustent’: “met één touwtje staat de hele circustent binnen ’n minuut!”

  Een lovende jury zorgt ervoor dat de resterende acht groepjes al wat rustiger op hun stoel zitten. Achtereenvolgens worden uitvindingen met namen als de ‘H2O bus’ en ‘Jungle Waterrad Fiets’ gepresenteerd.

  Dan is het tijd voor het juryberaad. Maar denk maar niet dat de kinderen zich vervelen. Onder leiding van presentatrice Femke Meurs doen ze allemaal mee aan een uitvindersquiz. Pas bij de laatste – en allermoeilijkste –  vraag “hoeveel patenten zijn er vorig jaar aangevraagd in Nederland” blijft er een winnaar over. Het juichen kan niet lang duren want daar is de jury alweer met de uitslag van de finale!

  De winnende groepen mogen nog een keer op het podium. De prijs voor de meest originele uitvinding wordt binnengesleept door Just en Tijn van D’n Heiakker uit Deurne. Hun Reuze Ventilator blaast alle wolken naar de woestijn, om daar voor water te zorgen. De dappere Linde van de Nutsschool uit Voorschoten heeft volgens de jury de beste presentatie. Haar Urinecentrifuge maakt van plas weer drinkwater! “Het smaakt wel een béétje anders…”. En ook uit de uitvindersstad Eindhoven komt een winnaar: Meijke, Linn, Arwin en Ernst van Basisschool ’t Karregat winnen de prijs voor de best uitgewerkte uitvinding. Hun Verlichte Trapeze Touwen voor het circus geven ook echt licht. Supertechnisch uitgewerkt!

  Na het uitdelen van de prijzen, gesponsord door Skool, en het maken van foto’s wordt het langzaam weer rustig in De Ontdekfabriek. Blije uitvinders en hun klasgenoten gaan weer op weg naar hun woonplaats. Hopelijk hebben ze ontdekt dat je met innovatie en originaliteit kunt bijdragen aan een betere samenleving. En misschien hebben ze wel ontdekt dat dáár juist hun passie talent ligt. Op weg naar een toekomst in een van de innovatieve bedrijven in Nederland. Volgend jaar weer! Dan ook met het nieuwe programma ‘De Uitvinders en Het Grote Mensen Mysterie.’ Spannend hè? Wie mee wil doen: abonneer je op de nieuwsbrief van De Ontdekfabriek

  klik voor details
  /upload/6260.uitvinders finale 2019.jpg
  klik voor details
 • Spelregels

  Inzenden is mogelijk tot en met 31 mei 2019. De online inzendingen worden beoordeeld door de jury. De jury beoordeelt deze inzendingen op basis van originaliteit, uitwerking, presentatie en aantal stemmen.

   

  Uiterlijk op 8 juni horen de deelnemers of ze zijn geselecteerd voor de finale. Daar mogen de finalisten hun uitvinding presenteren aan de jury die de uiteindelijke winnaars kiest. De hele klas is dan uitgenodigd!

   

  Voor alle zekerheid: het oordeel van de jury is bindend. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

  klik voor details
  /upload/5684.20170627_121150.jpg
  klik voor details
 • Hoe kun je inzenden op deze site?

  Kijk op dit instructiefilmpje hoe je kunt inzenden en hoe je YouTube filmpjes kunt invoegen.

  klik voor details
  klik voor details
 • Slim omgaan met water in de woestijn

  Download hier de opdracht van De Uitvinderswedstrijd bij het avontuur De Uitvinders en De Verdronken Rivier.

   

  Deze opdracht is bedoeld voor groep 6.

  klik voor details
  klik voor details
 • Maak de wereld beter of leuker!

  Download hier de opdracht van De Uitvinderswedstrijd bij het avontuur De Uitvinders en Het Verborgen Oog.

   

  Deze opdracht is bedoeld voor groep 7.

  klik voor details
  klik voor details
 • Een uitvinding voor het circus

  Download hier de opdracht van De Uitvinderswedstrijd bij het avontuur De Uitvinders en Het Zonnewiel.

   

  Deze opdracht is bedoeld voor groep 8.

  klik voor details
  klik voor details
 • Afrikaans speelgoed

  Download hier de opdracht van De Uitvinderswedstrijd 2018 bij het avontuur De Uitvinders in Afrika.

   

  Deze opdracht is bedoeld voor groep 5.

  klik voor details
  klik voor details
 • Prijzen

  Meedoen is belangrijker dan winnen. Alle finalisten ontvangen een officiële oorkonde van De Uitvinders.

  Maar winnen is leuk en échte uitvinders mogen ook échte prijzen verdienen! Sponsor Skool heeft daarom voor de klassen van de winnaars prachtige prijzen beschikbaar gesteld.

  Dus... win een echte Tablet PC voor de klas!

  klik voor details
  /upload/5690.skool.jpg
  klik voor details
 • Verslag uitvindersfinale 2018

  Wat was het een fantastische ochtend, dinsdag 26 juni in De Uitvindfabriek in Breda: 120 basisschoolleerlingen, hun onderwijzers en natuurlijk de rij-ouders beleefden de finale van De Uitvinderswedstrijd 2018. ‘Zijn jullie er klaar voor?!’ riep de enthousiaste presentator Immanuel Vivi Tula. De reactie was letterlijk oorverdovend: 6 groepjes kinderen konden bijna niet op hun stoelen blijven zitten voordat ze aan de beurt waren om hún uitvinding te presenteren aan de jury.

  De jury, bestaande uit mevrouw Leonie van den Arend en de heren Fons Fluitman, Phillip Reinders-Folmer en Erik Colijn neemt met verbazing kennis van het jeugdige enthousiasme. Dan maar gauw beginnen met de presentatie van Sietske, Sophie, Qi-Qi, Evi, Sven en Tom uit Tilburg. Zij presenteren de ‘Woestijnkoelkast’: “hij is milieuvriendelijk, want hij werkt op zonne-energie. Ons doel is om mensen in de woestijn water te geven zodat ze kunnen drinken.”

  Een lovende jury zorgt ervoor dat de resterende vijf groepjes al wat rustiger op hun stoel zitten. Achtereenvolgens worden uitvindingen met namen als de ‘Popriem’, ‘Recycle Boot en het ‘Magische Paard’ gepresenteerd. De jonge uitvinders komen van ver: Roermond, Eindhoven en Son en Breugel.

  Dan is het tijd voor het juryberaad. Maar denk maar niet dat de kinderen lang pauze hebben: na een slokje ranja moeten ze meteen aan de slag om een Ballonwagen te maken. Deze auto wordt aangedreven door de lucht van een leeglopende ballon. Dus… Immanuel vraagt de bouwers na een halfuurtje om klaar te staan voor de ballonwagenrace! Welke wagen komt het verst? Een chaotische leuke race met een terechte winnaar en ook wel wat teleurgestelde net-niet winnaars.  Maar treuren kan niet lang duren want daar is de jury alweer met de uitslag van de finale!

  Als ware helden worden de winnende groepen op het podium gehesen en bewierrookt door de jury. Die heeft naast hele originele ideeën ook hele mooie presentaties gezien. “Wat goed dat jullie ook de presentatiekant en het ondernemerschap zo goed onder de knie hebben. Dat wordt steeds belangrijker!” zegt juryvoorzitter Fons Fluitman. En als voormalig schooldirecteur kan hij het weten.

  Nu nog allemaal met het uitvinderscertificaat op de foto. Want er is een echte fotograaf van de krant! De organiserende Stichting De Uitvinders heeft de krant uitgenodigd. “Want niet alleen jonge voetballertjes of zangtalent moeten beroemd worden. Ook jonge creatieve kinderen verdienen dat!” vindt Chris Voets van De Uitvinders.

  Na het uitdelen van prachtige Tablets voor de prijswinnaars, gesponsord door Skool, wordt het langzaam weer rustig in De Uitvindfabriek. Blije uitvinders en hun klasgenoten gaan weer naar hun school. Hopelijk hebben ze ontdekt dat je met innovatie en originaliteit kunt bijdragen aan een betere samenleving. En misschien hebben ze wel ontdekt dat dáár juist hun passie talent ligt. Op weg naar een toekomst in een van de innovatieve bedrijven in Nederland. Volgend jaar weer!

  klik voor details
  /upload/6054.16 Uitvinders Sierhuis Foto.jpg
  klik voor details

Downloads

 • Over uitvindingen

  Wat is eigenlijk een uitvinding? Hoe kun je een uitvinding bedenken? En wie zijn beroemde uitvinders? Lees het allemaal in het .pdf documentje dat je hier kunt downloaden.

 • De Uitvinders in Afrika - leerkrachten

  Download de opdracht hier!

 • De Uitvinders in Afrika - leerlingen

  Download de opdracht hier!

 • De Verdronken Rivier - leerkrachten

  Download de opdracht hier!

 • De Verdronken Rivier - leerlingen

  Download de opdracht hier!

 • Verborgen Oog - leerkrachten en leerlingen

  Download de opdracht hier!

 • Het Zonnewiel - leerkrachten

  Download de opdracht hier!

 • Het Zonnewiel - leerlingen

  Download de opdracht hier!

 • Copyright Stichting De Uitvinders ©2022